BRIEVENBUSPAKJE (Piety)

De PostNL-app gaf het al aan: morgen ontvangt u een pakketje. Ik verheugde me er op.
Maar de volgende dag: niets. Overmorgen dan? Nee, het was zondag.

Maandag een berichtje: Excuses voor de vertraging, morgen ontvangt u het. Het kan door de brievenbus. Een lange dinsdag. Pas tegen de avond lag het op de deurmat. Benieuwd maakte ik het pakje open.

Deed de schrik mijn hart sneller slaan? Zoals die vrijgezel van 56 jaar overkomt in mijn voordracht “De pruik” die tot zijn ergernis een fotoalbum in het pakket vindt in plaats van zijn bestelde nieuwe pruik. Een komisch liefdesverhaal uit de “oude doos” van tien minuten. Geërfd van mijn moeder.

Nee, mijn hart sloeg sneller van verrassing. Niet alleen het boek SCHRIJF! zat in het pakje. Ook vier paarse vlindertjes van vilt dwarrelden eruit en drie houten blokjes. Net Scrabble: een N, een C en een cijfer 7. Verder nog een haakwerkje in de vorm van een potlood: een boekenlegger.
Voorin het boek een schrijversgroet: “Blijf letters aan elkaar rijgen tot prachtige schrijfsels!”

Voor ik het wist, was ik die avond 18 pagina’s verder. Het enthousiasme spat er van af bij deze twee schrijfsters Diana en Ineke. Hun flaptekst spreekt mij direct aan:
Schrijven moet, want schrijven doet je goed. Maar waar begin je? Wanneer schrijf je? Moet het iedere dag? En waarover dan? Alles is al eens geschreven!. Klopt, maar nog niet door jou. Dus pak je pen, dit boek en ga aan de slag!

En dat doe ik vandaag. Mezelf  “losschrijven.”  Niet zoals gewoonlijk op mijn pc, maar met mijn favoriete pen en papier. Om te ontdekken dat het werkt. De geadviseerde tien minuten zijn zo om.

En nu verder! 
Jazeker. Maar eerst mijn schrijfsel uitwerken op mijn pc in deze column van ruim 300 woorden. En dan gauw verder lezen in dit inspirerende brievenbuscadeau.

Piety Veenema, 9 november 2023

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SCHRIJF!  te bestellen op www.rationem.nl

 

Diana Willemsen (1979) is schrijver, dichter en narratief therapeut. Ze schrijft voor jong en oud over ingewikkelde thema’s zoals psychisch trauma. Enkele van haar boeken zijn: Kleine Boom vraagt, Kreukels en  Druppels troost.

Ineke Riepma-Buwalda

www.haakjewel.nl

Ineke (1984) was in het verleden werkzaam als IC-verpleegkundige. Naast creatief schrijven houdt ze zich ook bezig met haken. Ze haakt onder andere speciale poppen voor ouders van een prematuur- en of stilgeboren kindje.

 

Reacties:
Je column gelezen, Piety. Hartverwarmend stukje, waarmee je de lezers ( + Diana en Ineke) plezier doet. Spannen begin, goed verwoord, daarna mooie uitleiding.
Bert Weggemans, 22 nov. 2023.